
Selkäkipua, turvotusta, liitoskipua?
Helpotusta arkeen raskaushieronnalla ja hieronnalla raskauden jälkeen.
Raskaushieronta
Hoidolla voimme rentouttaa kehoa ja mieltä, tehostaa imunestekiertoa, vähentää liitoskipuja sekä iskiastyyppistä kipua, joka säteilee jalkoihin.
Raskaushieronta toteutetaan erilaisia hoitoasentoja hyödyntäen, jotta äidin ja sikiön on mahdollisimman hyvä olla. Esimerkiksi tyynyillä tuettuna kylkimakuulla on mukava olla.
Raskausajan hieronnan turvallisuus
Hieronta on turvallista koko raskauden ajan, mikäli raskaus on edennyt ongelmitta. Raskaushieronta toteutetaan aina asiakkaan tuntemusten ja raskauden vaiheen mukaisesti. Hieronnan tulisi olla miellyttävä ja rentouttava kokemus, jos jokin tuntuu epämukavalta, niin kerrothan siitä minulle.
Hieronnan vasta-aiheita ovat muun muassa ennenaikaisen synnytyksen uhka ja selvittämätön verenvuoto, jolloin on syytä konsultoida lääkäriä.


Hieronta synnytyksen jälkeen
Hieronta tukee kuntoutumista ja edistää kehon omaa spontaania palautumista raskauden ja synnytyksen jälkeen. Hieronnassa keskitytään mahdollisiin ongelma-alueisiin ja hoitoon voi tulla heti, kun siltä tuntuu. Yleisimpiä ongelma-alueita synnytyksen jälkeen ovat selän ja lantion alue sekä niska-hartiaseutu. Vaikkei kehossa tuntuisikaan erityisiä ongelmia, hieronta myös rentouttaa uuden arjen keskellä ja auttaa saamaan hetken omaa aikaa.
Vatsalihasten erkauma
Spontaania vatsalihasten palautumista tapahtuu muutamien ensimmäisten kuukausien ajan. Kolmen kuukauden jälkeen olisi hyvä tunnustella vatsan jännesauman kimmoisuutta, tuleeko kenties syvennystä tai pullottaako keskilinja vatsarutistusta tehdessä? Näitä tutkimme myös vastaanotolla. Palautumisen, voimansiirron, ryhdin ja tuen kannalta vatsalihasten monipuolinen harjoittaminen olisi tärkeää.
Sektioarven hoitaminen
Sektioarven käsittely ja katsominen voi nostattaa paljon tunteita pintaan. Arpea kannattaa kuitenkin hoitaa hyvin, jotta se aiheuttaa myöhemmin mahdollisimman vähän kiristystä, tunnottomuutta ja toiminnan haasteita. Arven hieronnan tavoitteena on vaikuttaa kiinnikkeiden syntymiseen ja parantaa koko vatsanseinämän toimintaa. Hyvin parantunut arpi on vaalea eikä ole koholla. Sen ei myöskään pitäisi kiristää tai kipuilla.
Olet toivottavasti jo saanut ohjeet arven hoitoon. Vastaanotolla voimme tunnustella palautumista, tutkia missä hengitys liikkuu ja miten lantionpohja ja vatsa aktivoinuvat. Mikäli haasteita selkeästi ilmenee, pyrin antamaan sinulle sopivia kotiohjeita ja ohjaamaan eteenpäin esimerkiksi äitiys- tai lantionpohjafysioterapeutille.

Kävin Kaisalla äitiyshieronnassa 5kk synnytyksestä. Kaisa käsitteli sovittuja alueita kuten jumista alaselkää. Itselle merkityksellisin osuus oli kuitenkin sektioarven käsittely ja hieronta. Alue on arka ja Kaisan käsittely hoiti aluetta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kaisan kanssa tutkailtiin myös lantionpohjan lihasvastetta ja erkauman ja vatsalihasten tilannetta, mikä oli mielenkiintoista palautumisen näkökulmasta. Lämmin suositus siis äitiyshieronnalle Kaisalla!
—Veera